Despre dintii de lapte

May 27th, 2017 | Uncategorized | No comments

Despre dintii de lapte

Cu ocazia ” saptamanii altfel”, am vizitat trei gradinite. Ne-am jucat cu dintisori artificiali si periute de dinti, am povestit copiilor cum trebuie sa se spele pe dinti, ce este bine sa manance si ce presupune o vizita la medicul dentist. Fiecare copilas a fost consultat gratuit, iar parintii au raspuns la cateva intrebari si au primit inapoi raspunsurile corecte la acestea. Mai jos puteti citi ceea ce consideram ca este util fiecarui parinte de prescolar.

INGRIJIREA CORECTA A DINTILOR

Ingrijirea corecta a dintilor de lapte presupune periaj zilnic, de cel putin doua ori pe zi,  dupa masa. Periajul de dimineata, efectuat inainte de servirea micului dejun, desi lasa o senzatie placuta, nu are efect anticarie. Corect este sa spalam dintii dupa micul dejun. De asemenea, cel mai important este ca dintii sa fie curatati seara inainte de culcare. Dupa acest periaj, copilul nu trebuie sa mai consume nimic altceva decat apa (nu ceaiuri, lapte, etc). In timpul noptii, gura sta inchisa, cantitatea de saliva scade, iar numarul microbilor creste.

Copiii prescolari rareori reusesc sa isi curete singuri dintii. Deprinderea unui periaj corect nu este formata la aceasta varsta. De aceea, e bine sa lasati copilul sa se spele singur (pentru ca el in timp sa poata capata aceasta deprindere), dar sa il verificati atent dupa periaj si sa reinterveniti acolo unde este cazul. Miscarile mai complicate sunt greu de deprins, e suficient ca el/ea sa stie ca trebuie sa se spele de sus in jos( si de jos in sus), de la gingie spre marginea libera a dintelui(de la roz la alb). Periajul este bine sa dureze aproximativ doua minute.

 Periuta de dinti trebuie sa fie, indiferent de marca, adaptata varstei, sa aiba peri moi si un capat activ micut, care sa poata sa permita intrarea in orice zona a gurii copilului. Atata timp cat de fiecare data sunt periati toti dintii, nu conteaza daca periuta este manuala sau electrica. Puteti folosi orice pasta de dinti, atunci cand copilul este mic, intr-o cantitate de marimea unui bob de orez, apoi, pe masura ce copilul creste, o cantitate de marimea unui bob de mazare. Supravegheati copilul sa nu inghita pasta, invatati-l sa scuipe si sa clateasca bine dupa periaj. Pastele de dinti care contin fluor au efect anticarie mai pronuntat, dar inghitirea acestor paste poate avea consecinte negative pe termen lung. Orice pasta de dinti pentru copii trebuie sa contina maximum 500 ppm fluor. Din acest motiv pastele de dinti pentru adulti, care contin 1000-1300 ppm fluor, nu sunt recomandate copiilor.

Folosirea apei de gura si atei dentare poate incepe in jurul varstei de 7- 8 ani. Daca nu este acasa, copilul poate mesteca timp de cateva minute dupa masa guma, cu conditia ca aceasta sa fie fara zahar. Atentie insa sa nu o inghita!

 

ALIMENTATIA COPIILOR

Cu totii incercam sa oferim copiilor mancaruri cat mai nutritive si cat mai gustoase. Cu totii stim ca dulciurile nu sunt bune pentru dinti, pentru ca favorizeaza aparitia cariilor. Ce facem insa atunci cand copiii isi doresc sa manance dulciuri?

Abordarea corecta din punct de vedere stomatologic este,  evident, sa limitam consmul de dulciuri concentrate.  Copiii au nevoie de multe glucide in alimentatie, dar ele pot fi obtinute si din fructe, legume, produse fainoase, etc.  Este importanta si calitatea dulciurilor. Cu cat sunt mai procesate dulciurile, cu atat sunt mai daunatoare (acadele vs miere). Cu cat au consistenta mai lipicioasa, cu atat sunt mai nocive (caramele vs inghetata). Ideal este sa servim dulciurile ca desert dupa o masa principala (niciodata ca gustare intre mese), iar apoi copilul sa se spele pe dinti.

Daca din punt de vedere nutritional provenienta zaharurilor e importanta, din punct de vedere stomatologic, nu este. Cariile sunt produse atat de produsele indulcite cu zahar alb, cat si de produsele indulcite cu miere, fructe sau siropuri naturale din fructe.

 

PRIMELE VIZITE LA DENTIST

Este bine ca primele vizite la dentist sa aiba loc in absenta unor probleme stomatologice. Copilul trebuie sa inteleaga de mic importanta controalelor de rutina(exact ca la pediatru), se obisnuieste cu mediul, cu instrumentarul, cu aparatura. Un copil care ajunge la dentist cu durere, abces, etc este deja speriat, va colabora mult mai putin si prin urmare rezultatele vor fi slabe. Unui copil care a mers de mai multe ori la controale periodice, o eventuala carie ii va fi descoperita intr-un stadiu incipient, tratamentul va fi mult mai usor, nedureros si netraumatizant.

 

DINTII COPIILOR

Dentitia temporara (de lapte) este formata din 20 de dinti- 8 incisivi, 4 canini, 8 molari.

Incepand cu varsta de 4 ani, dintii de lapte ai copiilor incep sa de spatieze, in timp ce maxilarele cresc, pentru a se obtine spatiul necesar eruptiei dintilor definitivi, care sunt mai lati. Asa ca nu va speriati daca dintr-o data dintii copilului par prea departe unul de celalalt, este absolut normal.

Primul dinte definitiv apare in jurul varstei de 5-6 ani. Este vorba de molarul unu, care apare in spatele arcadei, dupa ultimul molar de lapte. El nu inlocuieste un dinte de lapte si este de cele mai multe ori confundat cu un molar care urmeaza sa fie schimbat. Se invecineaza cu molarii temporari cariati, este spalat insuficient si se cariaza foarte repede. Statistic, este dintele care la adulti lipseste cel mai mult, pentru ca este extras in adolescenta sau tinerete ca urmare a complicatiilor cariei.

Abia dupa un an, la 6-7 ani,  incep sa fie inlocuiti dintii de lapte ( intai incisivii, apoi zona canin-molar). In locul lor vor aparea dinti permanenti pana la 12 ani.

Incisivii temporari cad si apar incisivii permanenti, caninii de lapte sunt inlocuiti de canini permanenti, molarii copilului cad si in locul lor apar premolarii adultului. In plus, erup cate 3 molari pe fiecare hemiarcada (incluzand molarul de minte), astfel incat adultul va avea in total 32 de dinti.

 

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.